Help! Ik heb het zo druk… ik heb namelijk vakantie!

Quote-Mindful-Monday-ELISE-27042015

Oh hey! Dat is lang geleden… tja ik ben ook zo druk geweest… je kent het wel.. de laatste weken voor de vakantie.. Hoe goed je ook in het voren werkt, op het laatst heb je het altijd het drukst… maar weet je… ik heb bijna vakantie… en dan…. ben ik nog veel en veel drukker….Ehm juist ja.

Misschien ken je het, dat je in de weken naar de vakantie toe al druk bent met het volplannen van je vakantie. Je hebt die en die al maanden niet gezien, oh en je hebt eindelijk tijd om dat boek te lezen. En je wilt ook meer tijd nemen om te sporten en gezond te koken. Natuurlijk ga je ook drie week op vakantie. Daar moet alles voor gepakt worden en er staat al maanden in de planning om de zolder op te ruimen… en ja hoor dat komt ook op je ‘to do list’ voor in de vakantie…

Ik heb twee dingen ontdekt… 1 ik ben altijd heel druk in de vakantie met alles wat ik op mijn to do list heb gezet… en 2 ik ben eigenlijk als ik werk veel productiever. Ook productiever met de dingen die niet met mijn werk te maken hebben.

Ik zal het even uitleggen. Als ik op mijn vrije dag productief wil zijn, moet ik vroeg opstaan en meteen beginnen. Als ik ook maar iets langer in bed blijf liggen, loop ik de hele dag achter de feiten aan. En kijk ik niet 1 serie tijdens mijn pauze maar zo 3 of 4 (of meer). Maar als ik werk sta ik op met mijn man. Of ik nou om 09:00 uur moet beginnen of om 11.15 uur. Ik sta om 06:45 uur op (oke ik geef toe, soms snooze ik). Ik houd dan lekker stille tijd, lees, bereid me voor op school. Doe de afwas van gisteren, draai nog even een wasje en vol energie ga ik naar mijn werk. Als ik terug kom van mijn werk ben ik moe, maar voldaan. Dan kijk ik vaak een serie, lees een boek of schrijf verder aan mijn eigen boek terwijl ik koffie drink. Ik regel het eten, dek de tafel, ontvang mijn man, was af en draai nog een ander wasje en heb vaak ook nog energie om te sporten (dat doe ik sporadisch), liedjes te schrijven, te werken aan mijn boek of even een wandelingetje te maken….

Hoe kan het toch, dat ik op één of andere manier van mezelf verwacht dat ik van alles ‘moet’ in de vakantie, maar zelden tot nooit al mijn doelen haal. Terwijl als ik éénmaal in de ‘werkflow’ zit, ik ontzettend productief ben? En waar is die flow gebleven tijdens je vakantie?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd van ‘to do’ lijstjes. Ook in mijn vakantie. Ik vind het heerlijk om dingen door te strepen. Ik geef hierbij eerlijk toe dat ik soms iets opschrijf wat ik al gedaan heb, zodat ik het alsnog kan doorstrepen… Waarom haal ik toch zoveel voldoening uit mijn ‘to do’ lijstjes? Ik hoop niet dat je op een antwoord wacht, want ik weet het eerlijk gezegd niet. Een goede balans vinden tussen dingen doen die handig zijn om te doen, omdat je er verder niet veel tijd voor hebt, maar ook het loslaten van je ‘to do’s’ is een steeds terugkerende struggel….Ken je dat?

Ergens houd ik ook van functionele vakanties…. en dat zijn twee gekke woorden in 1 zin. Mijn man en ik zijn dan ook totaal verschillend. Ik stel altijd doelen voor mijn vakanties. Ik heb vaak een aantal boeken die ik gelezen wil hebben, steden die ik wil bezoeken, een lijstje met mensen waarmee ik wil afspreken en voor deze vakantie heb ik als doel gesteld dat ik mijn boek af wil maken. Met Op en Top Vrouw gaan we een nieuwe show schrijven voor kerst. En natuurlijk staan nieuwe liedjes schrijven op mijn to do list. (yeah kerstliedjes schrijven in de zomer 😉 ) Joël heeft 1 doel. Leven met de dag, niet te veel plannen en gewoon lekker genieten (of zijn dat drie doelen)…. Tja denk ik dan… en dan is de vakantie voorbij en dan hebben we nog steeds niet de zolder opgeruimd…

Ik heb geen antwoorden en ik merk dat ik een soort van zelfreflectie schrijf. Terwijl ik dit schrijf ontdek ik dingen over mezelf… best leuk eigenlijk… maar goed ik dwaal af… O ja, ik heb geen antwoorden maar wel een tip. In plaats van elke dag ‘to do’ lijstjes maken, heb ik deze vakantie een soort van ‘possible to do’s ‘ database. Die zolder die wil ik graag opruimen… maar dat is echt iets voor een regenachtige dag… dus als het een dagje regent kan ik dat doen (of niet). Een soort van ‘anti verveel’ database, zeg maar. Ik heb een stapel boeken die ik kan lezen, ik heb een heel tof studieboek gekocht die ik door kan werken, ook heb ik nieuwe tijdschriften en een nieuw kookboek gekocht. Ik weet van mezelf dat ik in de vakantie altijd meer ruimte in mijn hoofd heb om te schrijven. Dus dat schrijven, of het nou mijn boek, liedjes of blozen is, dat komt ook wel goed. En soms werk je ook gewoon goed met een deadline.. althans ik wel… dus ik heb twee vriendinnen beloofd dat ze mijn boek mogen lezen als die af is… hopelijk is dat aan het eind van de vakantie… maar wie weet… wie weet verzin ik wel wat anders om te doen….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s