Blog

29 -10 foto1 Ochtend inspiratie blog – Stille tijd

Goeie morgen! Vandaag een blog over de ochtend, de ochtend die voor mij altijd vol inspiratie is. Gisteravond hadden Joel en ik kring van de kerk waar wij naar toe gaan en deden we het spel: met de kaarten op tafel. Een spel met allemaal afbeeldingen en vragen waarbij je lekker verhalen over jezelf kan vertellen. We kregen gisteren de vraag om een plaatje te zoeken dat past bij onze relatie met God. Ik koos voor het plaatje met gekleurde potloden en een plaatje waar iemand een grote mok koffie drinkt. En dit inspireerde me om vandaag deze blog te schrijven.

Gekleurde potloden

Gekleurde potloden kan voor heel veel dingen staan, maar als ik naar gekleurde potloden kijk moet ik altijd denken aan de creativiteit van God, maar ook van de mensen op mij heen. Zelf heb ik een werkkamer waar ik de muur heb volgeplakt met plaatjes en quotes die mij inspireren. Maar als je door de natuur loopt en vooral nu in het jaar en de prachtige herfstkleuren zie, dan raak je toch ook geinspireerd? Ik wel! Maar goed de potloden. Wat hadden ze nou met mijn geloofsleven te maken.

Elke ochtend (althans dat is mijn streven) start ik de dag met stille tijd. Tijd met God doorbrengen is voor mij heel belangrijk en het kan op heel veel verschillende manieren. Ik ben gek op schrijven en alles wat een beetje creatief is. En ik ben echt een ochtend mens. Lekker s ochtend opstaan met mijn man, ook al heb ik verder geen afspraken en de dag beginnen met God is voor mij een top ochtend!

In mijn stille tijd met God lees en schrijf ik veel. Sinds een aantal jaren schrijf ik al mijn persoonlijke gebeden op. Maar ook mijn dromen en verlangens, mijn frustratie, noem maar op.. grote kans dat het in mijn boekjes staat. Ik heb inmiddels een hele stapel boekjes waar ik van alles in heb opgeschreven. Ik vind het heerlijk om lekker in bed te gaan zitten en mijn schrijfboekje erbij te pakken en te schrijven. Daarnaast houd ik van art journaling (zeg maar schrijven maar dan met allerlei knutselfratsen erbij). Vaak versier ik de kaders, schrijf ik eens een keer op de kop, zit ik in bed met 50 rollen gekleurde maskingtape of teken ik plaatjes bij wat ik schrijf. Naast dat ik met God praat, ben ik ook bezig met iets wat bij mij past en God geniet daarvan. Ik kijk niet naar andere hoe zij hun stille tijd doen, ik heb gekeken naar een vorm die ik heel erg leuk vind en die vorm heb ik gebruikt om mijn stille tijd in te gieten. Ook in mijn dagelijkse dingen houd ik van schrijven en heb ik voor alles boekjes en kaartjes die ik zelf maak. Ik houd van scrappen en ook mijn favorite recepten hebben een eigen boekje. Kort om, dit is iets wat ik dagelijks doe en veel plezier in heb en dus een goeie vorm is om mijn stille tijd in de gieten. Naast het feit dat het een vorm is die goed bij mij past, is het ook zo ontzettend leuk om het terug te lezen. Je zal zien hoeveel God verhoort en hoe hij zorgen omkeert tot vreugde en verlangens een vorm geeft in je leven. Echt fantastisch! Het maakt je dankbaar! Mij in ieder geval wel 😉

Misschien wil jij het ook wel proberen… maar hoe begin je met schrijven?

 1. Als je echt nog nooit iets hebt opgeschreven maar je wilt het wel graag proberen kan je misschien wat handvaten gebruik van de volgende boeken:
 • – Hartschrift à Coby Kremer
 • – Hartstocht à Coby Kremer
 • Dit zijn hele leuke boeken om het creatief schrijven onder de knie te krijgen. En het mooie is dat je geen fouten kan maken. Want het is jouw manier en jouw dagboek waar je inschrijft! Je leert verschillende manieren van schrijven en er staan onderwerpen in waarbij je oefeningen krijgt in het schrijven. Van die lekkere vrouwonderwerpen. Ik gebruik de boeken nog steeds.
 1. Maak een gebedslijst. Ik heb een periode een gebedslijst gemaakt. Aan het eind van de maand, maakte ik een lijst voor de volgende maand. Je schrijft het aantal dagen op dat er in de maand zit en voor elke dag een onderwerp. Probeer te variëren tussen persoonlijke onderwerpen en bijvoorbeeld vrienden, familie, maar ook wereldse-onderwerpen. Laat de onderwerpen breed zijn en vul ze van te voren niet te veel in. Als de dag daar is dat je er voor gaat bidden, laat je hart vullen en schrijf een eind weg. Bij mij werkt dit heel goed. In mijn lijst staan altijd een aantal zieken, een paar persoonlijke onderwerpen (bijvoorbeeld werk, huwelijk, twijfels of onzekerheden) en wat onderwerpen die iets verder van mezelf afstaan maar waar het altijd goed is om voor te bidden. (bijvoorbeeld Israel of de leiders van de gemeente). Een onderwerp die altijd een aantal keer voorkomt in mijn lijst is bemoediging. Ik ben daar persoonlijk heel gevoelig voor en door voor bemoediging te bidden, word je alert voor Gods knipogen.
 2. Je dag bij God brengen. Een andere manier om te schrijven over je persoonlijke leven is door elke ochtend je dat bij God te brengen. Dit doe ik aan de hand van dit ‘schema’.
 • – Prijzen – Prijs God voor de dag die Hij aan jou gegeven heeft en spreek vertrouwen uit in dat je weet dat Hij bij je is.
 • – Dankpunten – Waar ben ik dankbaar voor.
 • – Wat ga ik vandaag doen –  Je to do lijstje bij God brengen en vertellen waar je naar uitkijkt, waar je over twijfelt, waar je God nodig hebt.
 • – Dromen en verlangens – Op veel momenten in je leven ben je bezig met grote beslissingen. Deze ‘dromen’ en ‘ verlangens’, breng ik bij God. Dit doe ik een aantal dagen en soms wel een hele periode. Nu zijn wij bezig met de keuze om een huis je kopen. Hier bid ik geregeld voor en ik leer om steeds specifieker te zijn in wat ik verlang en ik vind het fijn om dit met God te bespreken.
 • – Bemoedigen – Vraag God wie je vandaag kan bemoedigen. Dit kan door een kaartje, een appje of door een tekst opzoeken en nog veel meer.
 • – Wees stil en laat God tot je spreken – Wees eens stil en luister of God wat tot je wilt zeggen. Of dat je misschien wel een bijbeltekst of een tekst uit een mooie liedje in je hoofd krijgt.
 1. Zoals ik al zei houd ik ook erg van lezen. Dit kan je natuurlijk ook gebruiken in je stille tijd. Je hebt tegenwoordig ontzettend veel stille tijdsboekjes. Als ik ze gebruik, kies ik boekjes die ook vragen heeft als onderdeel van een gedeelte dat je mag lezen, zodat ik daar over kan schrijven. Een aantal mooie boekjes zijn:
 • – Hart als Basis à Laura Dijkhuizen
 • – Waarom leef ik hier op aarde à Rick Warren
 • – A deeper Level à Israel Houghton (mooi voor de 40 dagen tijd)
 • – Decemberdagboek à Corien Oranje en Mariska Vos (voor de kersttijd)
 • – Puur! in balans à Janneke de Leede (zijn verschillende boekjes)
 • – LEEF à Marije van den Berg (echt voor vrouwen)
 1. Naast dagboeken kan je natuurlijk ook gebruik maken van andere christelijke boeken. Ik probeer elke maand 1 christelijk pshygologisch boek te lezen en daar kan ik dan ook over schrijven. Hoe ik bepaalde dingen graag zelf wil leren toepassen of wat ik verbeteren kan of anders mag of wat ik al overwonnen heb en heel dankbaar voor ben. Dit doe ik voornamelijk als bepaalde onderwerpen mij bezighouden en ik daar meer over wil leren. Een aantal fijn schrijvers zijn:
 • – Dr Kevin Leeman
 • – Joyce Meyer
 • – Holly Wagner
 • – Elizabeth George
 • – Beth Moore
 • De bijbel lezen is natuurlijk het belangrijkste. Als ik heel eerlijk ben doe ik dat te weinig. En verlies ik mezelf soms in de poespas die ik hierboven beschrijf. Ik ben zelf net begonnen met het kiezen van een bijbelboek en elke dag een stuk te lezen voor dat ik begin met schrijven. Vergeet de bijbel niet! Gods geschreven Woord is zo belangrijk (ik preek nu voornamelijk tegen mezelf)
 • foto2
 • Koffie
 • Tijdens de stille tijd zit ik vaak in bed met koffie… en het bed zit dus vaak onder de koffie maar goed. Het is belangrijk dat je stille tijd houdt in een vorm die bij je past, maar ook het tijdstip en de plek is belangrijk. Misschien houd jij echt van de natuur, kleed je lekker warm aan en ga op een bankje in het park zitten. Maar zoals ik, ik houd van koffie en van mijn bedje. Niet omdat ik lui ben, (heel af en toe) maar vooral omdat ik bed zo cosy en gezellig vind en ik heel veel ruimte heb om al mijn poespas uit te strooien. (Joel ligt dan ook geregeld op een rolletje tape s nachts 😉 )
 1. Zoek een plek waar jij je fijn voelt. Ik denk dat vrouwen daar gevoeliger voor zijn dan mannen. (ik bedoel mijn vader houdt stille tijd op de wc, maar ook aan de keukentafel hoor!). Heb je een lekkere stoel, of ben jij meer een studie typ ga dan aan een tafel of bureau zitten. Je plek moet ook praktisch zijn. Als jij met drie bijbels en een schrijfboek te werk wilt gaan, ik op de bank misschien niet de meest handige plek.
 2. Maak een mooie setting. Met een mooie setting bedoel ik de juiste sfeer. Als ik s avonds stille tijd houdt, dan doe ik kaarsjes aan. Als ik s ochtends stille tijd houd, heb ik een lekker kop koffie en een mooie playlist. (Je moet trouwens even het nieuwe hillsong album luisteren! Die is VET!!)
 3. Een vast tijdstip werkt vaak het beste, maar misschien werk je wel onregelmatig en is een vast tijdstip lastig. Zoek dan een vast moment. Bijvoorbeeld voor je naar bed gaat, of voor dat je gaat werken of na het eten. Zoek ook hier naar een tijdstip wat bij je past. Als jij geen ochtend mens bent, doe het jezelf dan alsjeblieft niet aan om s ochtends om 4 uur op te staan om 2 uur bijbel te lezen. Maar zoek een tijd waarnaar jij alert bent.
 4. Probeer uit. Weet je niet precies wat jij prettig vindt, probeer dan een aantal dagen achter elkaar een tijdstip en dan een aantal dag een ander tijdstip. Blijf dicht bij jezelf, bij wat jou goed past.
 • Poeh dit is een beste blog geworden. Ik hoop dat het je mag inspireren. En heb je vragen of wil je meer tips dan mag je natuurlijk reageren!

Fijne dag! Liefs Barbara

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s